Hogyan kezdj hozzá a sörfőzéshez? Második rész!

Hogyan kezdj hozzá a sörfőzéshez? Második rész!

A cefrézés és szűrés befejezése után, mikor már minden sörlevet összegyűjtöttünk, bele is kezdhetünk a legizgalmasabb szakaszba, az intenzív komlóforralásba.

Komlóforralás

A sörlevet elkezdjük felforralni, ami a mennyiségtől függően egy kis időt vesz igénybe. Ami nagyon fontos, hogy a sör nem húsleves. Tehát a gyöngyözve forralás nem megfelelő, ehelyett erőteljes buborékoló forralásra kell törekednünk. Ha ezt az állapotot elértük, kezdődhet a visszaszámlálás. Na jó, de hány percig? A söripar a 90-120 perces komlóforralást használja, az otthoni hobbisörfőzők számára inkább a 60 perc lehet ismert, de sokan próbálkoznak az új-hullámos 45 perces forralással is. Kezdésnek javaslom az 1 órát. Tehát amikor elértük a buborékoló forrást, állítsunk egy időzítőt 60 percre. Ebből következik, hogy 0 percnél fejezzük majd be ezt a fázist.

Azt, hogy milyen időpillanatban, mennyi komlót adagolunk a forrásban lévő sörléhez, a recept, vagy mi magunk határozhatjuk meg. Általánosságban annyit kell tudni, hogy a forralás elején adagolt komlókból inkább a keserűség, a forralás végén adagolt komlókból pedig inkább az aroma és az illat fog kioldódni és megjelenni a későbbi végtermékben. Ennek megfelelően választhatunk a komlók teljes garmadájából, a keserűkomlóktól kezdve az aromakomlókon át a különböző komló kivonatokig bármit és bármikor használhatunk. Mielőtt azonban elkezdenénk beledobálni a sörlébe mindent, amit a hűtőben találunk, érdemes kipróbálni egy recepttervező programot. Ez viszonylag pontosan meg tudja mondani nekünk, hogy milyen lesz a végtermékünk, azaz a felhasznált alapanyagok és forralási idők alapján mennyire lesz keserű a sörünk.

Amikor végeztünk a forralással, már csak néhány, de nagyon fontos dolgot kell elvégeznünk. Az egyik ilyen a sörlé hűtése, a másik pedig a beélesztőzés. És a legfontosabb: innentől már minden eszközt, ami sörrel érintkezik fertőtlenítenünk kell, nehogy megfertőzzük a sört, mert ugye senki nem akar romlott italt inni.

Hűtés

A hűtés egy viszonylag egyszerű folyamat, célja, hogy a sörlevet lehűtsük az élesztőzés hőmérsékletére, azaz kb. 15-25 Celsius fokra. Ehhez használhatunk rozsdamentes acél, vagy réz hűtőspirált, de akár egyszerűen egy kád hideg vízbe is állíthatjuk az edényt, hogy sűrű keverés mellett érjük el a kívánt hőmérsékletet.

Élesztőzés

Az utolsó dolgunk, hogy a lehűtött sörlébe belekeverjük az élesztőt. Ennek adagolása, használata típusonként eltér, ezért mindenképpen fontos, hogy elolvassuk az adott élesztőfajra legoptimálisabb paramétereket, amit az élesztő csomagolásán találhatunk.

Élesztőzés előtt keverjük jól meg a sörlevet, az sem baj, ha habos, mert erre az oxigénre nagy szüksége lesz az élesztőnek. Az erjesztőedényt lezárhatjuk, tetejére pedig kotyogót (légzárat) teszünk, hogy semmiféle sörkárosító baktérium ne juthasson be.

Eddig tartott az aktív szakasz, innentől már nem mi, hanem az élesztő dolgozik, jellemzően 6-14 napig.