Hogyan kezdj hozzá a sörfőzéshez? Első rész!

Hogyan kezdj hozzá a sörfőzéshez? Első rész!

A sörfőzés nagyon egyszerű folyamat és nem kell hozzá sok gyakorlás, hogy különlegesen finom sört főzz. Néhány dologgal viszont tisztában kell lenned. Kezdjük az alapokkal!

Azt már tudod, hogy a sör vízből, malátából, komlóból és élesztőből készül. De hogyan is épül fel maga a főzés és milyen lépéseket kell követned? Íme az első rész:

Cefrézés

A cefrézés célja, hogy a malátában található fehérjéket kioldjuk és a keményítőt cukrokká alakítsuk. Ehhez két dolog kell: víz és meleg. Ezért cefrézéskor a malátát beáztatjuk és melegíteni kezdjük, amihez természetesen kell legalább egy lábas meg a tűzhely. Persze profibbak vásárolhatnak mindenféle sörfőző edényt vagy akár automata gépeket is, de kezdésnek tökéletes az otthoni húsleveses fazék.

Mivel a malátában található értékes anyagokat enzimek bontják le, azokat működésre kell bírnunk. Minden enzimnek van egy úgynevezett optimális hőmérsékleti tartománya, amin a leggyorsabban és leghatékonyabban dolgozik. Ezeken a hőmérsékleteken pihentetjük a felmelegített cefrét, hogy a lehető legtöbb fehérjét és cukrot oldjuk ki a malátából. Minden sörrecept más és más, és természetesen különböző cefrézési módok is léteznek, de általánosságban a következőt tudom ajánlani kezdésnek:

  • a malátát 40 Celsius fokos vízben csomómentesen elkeverjük
  • a cefrét 52-53 Celsius fokra melegítjük, itt 30 percet pihentetjük
  • a cefrét 62-63 Celsius fokra melegítjük, itt 45 percet pihentetjük
  • a cefrét 72-73 Celsius fokra melegítjük, itt 30 percet pihentetjük
  • végezetül a cefrét 78 Celsius fokra melegítjük (ennél ne legyen melegebb!)

Mostanra már biztosan rájöttél, hogy szükséged lesz egy hőmérőre is, amivel a cefre hőmérsékletét nyomon tudod követni. A cefrézés befejezésekor kezdődik a következő fázis, a szűrés.

Szűrés

A szűrés célja, hogy fizikailag elválasszuk egymástól a cefrézés során keletkezett sörlevet és a malátatörkölyt. Erre a legegyszerűbb módszer ha a cefrét egy másik edénybe öntjük egy cefrézőzsákon vagy szűrőlemezen keresztül, ami felfogja a malátát. Ilyenkor azonban még nem kellően tiszta a sörlé, ezért a szűrést még párszor meg kell ismételni, azaz a sörlevet ismét a törkölyre önjük és megvárjuk, amíg átfolyik azon. Néhány kör után, félretesszük a leszűrt sörlevet. A szűrés egy másik fázisába vágunk bele, amit Máslásnak hívnak. Ilyenkor egy külön edényben melegítünk vizet, egészen pontosan 78 Celsius fokra. Ezt a vizet aztán ismét a már elválasztott törkölyre öntjük. 15-20 percig állni hagyjuk, annak érdekében, hogy a malátában még megtalálható értékes komponenseket kioldjuk. A máslást is érdemes több lépcsőben végezni és mindig időt hagyni, hogy a víz kioldja a cukrokat a malátából.

Az előzőleg leszűrt sörlevet és a máslás során keletkező sörlevet egy lábasba összeöntve fogunk belevágni a következő nagy szakaszba, a komlóforralásba. De ezt majd legközelebb!